Erasmus+ 2021-1-RO01-KA121-SCH-000009797
Curs de formare „Discover the 7Cs: Learning for Life in the 21st Century”
1-6 august 2022, Barcelona
Imagini
Jurnal
Ziua 1
Prima zi a debutat cu introducerea în tema cursului, Competențe necesare în societatea secolului 21, aspecte evidențiate de către formatoarea Yanella Ojeda, și cu activități interactive de spargere a gheții, în care participanții s-au prezentat pe sine, dar și instituțiile educaționale reprezentate.
Aspectul cel mai relevant al primei zile de curs s-a focalizat în jurul competențelor necesare pe piața muncii în 2030, determinând adaptarea învățământului în oferirea elevilor contexte educaționale specifice dezvoltării acestor abilități și competențe. Pe lista temelor esențiale regăsim: Multiculturalitate; Diversitatea lingvistică; Arte; Științe; Istorie; Geografie; Politică; Conștientizare globală; Alfabetizare economică și antreprenorială; Educație civică; Educație pentru sănătate; Educație ecologică.
Ziua 2
Cea de-a doua zi a avut în prim plan două competențe cheie: Creativitatea și Gândirea critică– trăsături esențiale ce trebuie dezvoltate și promovate în noua paradigmă educațională. Școala modernă se concentrează pe descoperirea potențialului fiecărui elev, susținând creativitatea, sub toate formele ei, prin metode și strategii didactice potrivite. De asemenea, procesele educaționale încurajează gândirea critică și rezolvarea practică a problemelor, în detrimentul excesului teoretic. Dintre modalitățile concrete de dezvoltare a acestor competențe, în sala de clasă, amintim: generarea de idei, folosirea imaginației în exerciții specifice, asumarea greșelilor și eșecului, luarea unor pauze în timpul muncii, limitarea elementelor de distragere a atenției, discutarea cu alte persoane pe tema creativității, folosirea tehnologiei și a platformelor educaționale.
Ziua 3
În această zi, competențele cheie despre care s-a discutat au fost: Comunicarea și Colaborarea. Ca punct de plecare în abordarea acestor teme a fost un proiect colaborativ elaborat de șapte elevi din țări diferite, în cadrul unei competiții internaționale, în anul 2003. „The SARS Project” a presupus o muncă enormă de cercetare și de comunicare pe o temă de interes, efectele mortale ale Sindromului Respirator Acut Sever, sub forma unui site web, cu caracter educațional.
Prin intermediul activităților practice, de muncă în echipă, am reiterat relevanța acestui tip de interacțiune în cadrul activităților din sala de clasă, metodele activ-participative focalizând învățarea asupra educabilului, profesorul fiind doar un supervizor eficient.
Ziua 4
Într-o societate din ce în ce mai diversificată, sub aspect cultural, lingvistic, economic etc. unitatea este produsă de principii precum: acceptare, toleranță, adaptare, integrare, flexibilizare. Astfel, cea de-a patra zi a debutat cu activități de tip „outdoor”, în splendidul parc „La Ciutadella”, din Barcelona, acolo unde am desfășurat două activități interactive și distractive, totodată, despre etichete social-culturale, Yanella oferindu-ne strategii educative, de implicare a copiilor în conștientizarea și depășirea prejudecăților rasiale, religioase, culturale, sociale etc. Aceste teme de interes au fost dezbătute, în continuare, în sala de curs.
Ziua 5
Dezvoltarea social-economică și culturală a ultimului secol a impus noi standarde, competențe și o complexă infrastructură comunicațională, de aceea abilitățile folosirii tehnologiei informaționale și a instrumentelor digitale au devenit un imperativ pe piața muncii, dar și în toate sectoarele social-culturale. În această zi am accesat subiecte precum, alfabetizarea digitală și alfabetizarea media, oferindu-ni-se exemple practice de introducere a tehnologiei în activitățile de predare-învățare-evaluare.
Ziua 6
În ultima zi de curs am trecut în revistă cele șapte competențe cheie pentru viață și muncă: Comunicarea; Colaborarea; Creativitatea; Gândirea critică; Interculturalitatea; Cunoașterea tehnologiilor, informațiilor și comunicării; Dezvoltarea personală; iar prin modalități de evaluare orală și scrisă, fiecare cursant a oferit feedback formatoarei Yanella și întregului curs. Finalizarea cursului a fost marcată de primirea certificatelor de absolvire, într-o atmosferă nonformală și relaxantă.
Credem că orice ieșire din zona de confort duce la un proces evolutiv bine-venit, prin cunoașterea sinelui, a lumii, a valorilor universale și particulare, iar în context educațional acest curs de formare ne-a oferit ocazia unor reflecții și, implicit, o reîmprospătare a modalităților și strategiilor didactice, elevii noștri fiind cei mai câștigați.